Tüm İndirimlere Ek Sepette %15 İndirim!
Ana Sayfa / Bitki Çayları ve Uykuya Etkileri

Bitki Çayları ve Uykuya Etkileri

Uyku uzmanları, bitki çaylarını yatağa gitmeden 20-30 dakika önce içmeyi öneriyor. Gelin, hangi bitki çaylarının uykuya yardımcı olduklarına bakalım.

Papatya çayı
Faydasını hepimizin bildiği bir bitki çayı. Sakinleşme, endişeyi azaltma etkisi var. Papatya çayının sakinleştirici etkisi içeriğindeki ‘apigenin’ adlı antioksidandan kaynaklanıyor. Papatya çayı, kan şekerini düzenlemeye, sindirime ve kalp sağlığına da yardımcı oluyor.

Melisa çayı
Melisa, enfeksiyonları ve virüsleri tedavi etmek için antiviral ve antibakteriyel bir ilaç olarak da kullanılmış. Oğul otu olarak da bilinen bu bitki, özellikle kaygı bozukluklarının tedavisinde, stresin azaltılmasında etkili bir yardımcı. Yatıştırıcı, sakinleştirici gücüyle uykusuzluğa da iyi gelen melisa otu; mide bulantısına, hazımsızlığa, ağrılara karşı da oldukça etkili.

Çarkıfelek, nam-ı diğer passiflora çayı
Passiflora bitkisi aynı papatya gibi anksiyete semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek bazı flavonoidler içeriyor. Çarkıfelek/passiflora bitkisinin kediotu gibi uykuya yardımcı bitkilerle karıştırıldığında uyku ilaçları kadar etkili olduğu biliniyor. 2011 yılında yapılan bir araştırmada, bir hafta boyunca bir gruba her gün çarkıfelek çayı içirilmiş ve içenlerin içmeyenlere göre çok daha iyi uyku kalitesine sahip olduğu bulunmuş.
Lavanta çayı
Kokusu ayrı, çayı ayrı şifalı, rengiyle gönlümüzü çalan lavanta yatıştırıcı etkisiyle lavantayı yastığınıza gizleyebilir, banyonuzda yağ olarak ve yumuşak bir çay olarak kullanabilirsiniz. Bu güzel mor renkli bitki, uyku denince ilk aklımıza gelenlerden. Lavanta çayı içmenin, kadınlarda yorgunluğu azalttığı, uykuyu kolaylaştırdığı, kalp atışını düzenlediği biliniyor.

Nane çayı
Nane kas gevşetici özelliğiyle biliniyor. Keskinliğine bakmayın, mide sıkıntılarına da birebir. Boşa değil, annelerimizin hastalanınca hemen bir nane limon kaynatması. Nane çayı, uykusuzluk sorununa da iyi geliyor. Özellikle de mide sorunları yüzünden uyuyamıyorsanız nane çayı demleyebilirsiniz.

Ihlamur
Sadece uykusuzluk için değil; sinirleri yatıştırmak, kasları gevşetmek, ağrıları azaltmak ve mide ağrısını gidermek için kullanılabilir. Ihlamur çayı; baş, karın ve boyun ağrılarına da iyi gelir.

Rezene
Sinir sistemi olmak üzere kaslar ve mide üzerinde iyileştirici etkisi olan bir bitkidir. Bir süre sonra etkisini göstererek tüm kasların gevşemesini sağlayarak uykunuzun erkenden gelmesini sağlayacaktır.